0 грн.
Оформити замовленняНожі для сиру — це не примха, а потрібний інструмент на кухні
На фото: Ніж для сиру 145 мм Riviera Arcos (232800)
Чому для нарізки сиру потрібно використовувати спеціальний ніж?
→Уявіть, що до вас у гості мають прийти друзі чи родичі, які обожнюють нарізку з моцарели, камамберу чи пармезану. Але в кухонному арсеналі є тільки універсальний ніж, яким ви нарізаєте м'ясо, овочі, хліб. Або ж інакша ситуація. У вашому барі чи ресторані завжди на піку популярності закуски до вина з твердих і м'яких сирів, але у вас для цього немає спеціалізованих ножів. Ви вважаєте, що для кухні достатньо 1-2 ножів, але не задумуєтесь над тим, що він може не впоратись з нарізкою пармезану, покришити і зруйнувати форму моцарели чи гауди, не відтворити всіх відтінків смаку та запаху такого ніжного брі чи дорблю. А подекуди навіть гірше: пошкодити під час процесу ріжучу кромку леза і забрати багато часу та зусиль, що просто неприпустимо на кухні. Погодьтесь, що така економія на професійних ножах невиправдана, коли існує величезна кількість пристосувань для нарізки найделікатніших видів молочного продукту. Тим паче справжній любитель сиру повинен мати 2-3 професійні та домашні ножі, щоб забезпечити своїм гостям красиву й правильну нарізку сиру. У цьому випадку найпоширеніше рішення — ніж для нарізки сиру ломтиками, в якого практична форма руків'я, фігурне лезо та нестандартний дизайн. Він завжди самобутній і має свою специфіку при нарізці твердих і м'яких сирів:
- його руків'я розташоване вище леза, щоб рівномірно розподіляти вагу ножа, натискаючи на продукт;
- має спеціальні отвори вздовж леза у вигляді кілець чи прямокутників, які запобігають прилипанню сиру, порушенню форми нарізаних скибочок, особливо м’яких сирів.
- його кінчик іноді буває роздвоєний і нагадує виделку, якою можна легко передати надрізаний шматочок сиру; або кінчик загострений і зігнутий вгору, щоб краще прорізати тверду шкірку сиру.
На фото: Ніж для сиру 145 мм Riviera White Arcos (232824)
Як вибрати ніж для сиру і скільки коштує?
→Види ножів для сиру виокремлюють за формою леза та цільовим використанням, також їх можна поділити на домашні та професійні.
На домашній та на професійній кухнях зазвичай використовують такі кухонні інструменти:
- Ножі кухонні із зубчастим краєм підходять для нарізки твердих сирів, адже чітко розділяють на тоненькі шматочки. Вони допомагають акуратно сервірувати сир, без доторку рук, щоб зручніше перекладати його на тарілку. Леза таких ножів виготовлені з нержавіючої сталі Nitrum і довго служать на кухні. Зазвичай мають роздвоєний кінчик для зручного сервірування сиру. Ножі для сиру із серрейторним лезом є в серіях Nova, Latina.
- Ножі з тонким лезом і фігурними отворами геометричних форм, зокрема кільцями, трапеціями, прямокутниками. Вони акуратно й рівномірно відрізають шматочки, запобігають прилипанню м'яких сирів та зміщенню слайсів. Фігурні отвори як повітряні “кишені” не дають заминатись та прилипати лезу до їжі. Підходить для м’яких сирів або сирів середньої твердості. Такі моделі ножів є у серіях Universal, Riviera White, Riviera Black.
- Ніж-лопатка, або сирний рубанок з опуклим загостреним прорізом справляється із будь-яким молочним продуктом, тому в результаті з'являються тонкі і прозорі скибочки. Він чудово підходить для сирів будь-якої твердості і регулює товщину слайсів кутом нахилу. Ніж-лопатка є в нашому асортиментів кухонних ножів.
На фото: Лопатка-ніж для нарізання сиру 120 мм Arcos (613700)
- Ніж для твердих сирів оснащений дерев'яною ручкою та лезом у формі краплі, що має підвищену твердість та надійність. Він цікавий тим, що не нарізає, а відколює сир завдяки широкій гарді біля основи руків'я.
До списку суто професійних сирних ножів належать такі:
- Ніж для сиру з двома ручками особливий тим, що довжина його леза сягає 40 см і може виконувати кілька функцій. Він має ергономічну форму руків’я та потовщення всередині, тому ним краще нарізати сорти сиру високої щільності. Таким ножем нарізають головки сиру на менші шматки або тоненькими слайсами, вправно натискаючи на обидва руків'я і використовуючи вагу тіла.
- Струнні ножі для сиру часто застосовують безпосередньо на виробництві, тобто в сироварнях. З їх допомогою регулюють необхідну ширину та товщину, опускають різак та відрізають шматки потрібного розміру. Струни ножа додатково можуть кріпитись до дощечки, щоб кухонний процес був зручнішим, а молочний продукт не ковзався на поверхні. Це цікаве рішення для подачі м'яких сирів, хоча й часто вживане для інших сортів.
- Ніж-жироль підходить для особливого сорту сиру тет-де-муан, який зістругає його верхню частину у вигляді маленьких капелюшків, схожих на шапки грибів лисичок. Він незвичний і дещо нагадує циркуля з лезом, вісь якого закріплюється в центрі сиру, а ріжуча кромка зішкрібає його шар за шаром, зберігаючи при цьому палітру смаків. Використовується частіше як ніж для карвінгу.
На фото: Ніж для сиру з двома ручками 290 мм Arcos (792400)
Як вибрати ніж для сиру і скільки коштує?
→В інтернет-магазині Arcos можна купити ніж для нарізки сиру із серій Universal, Latina, Nova i Riviera. Він має гостре та дуже якісне нержавіюче лезо, зручне руків'я з металевими закльопками та оригінальний дизайн.
На фото: Ніж для сиру 105 мм Nova Arcos (188700)
Ніж для сиру варто вибирати за критеріями зручності, надійності, співвідношення ціни-якості, за призначенням:
- Орієнтуйтесь на сорти сиру, якими найчастіше ви любите смакувати. Якщо віддаєте перевагу швейцарському чи камамберу, то купуйте універсальний ніж з роздвоєним кінчиком, а якщо у вас часто на кухні сир твердих або середньої твердості сортів, як-от голандський, чеддер, то беріть ножі з повітряними отворами. Ціна таких інструментів складає від 760 до 1453 грн.
- Думайте за форму нарізки, яка вам потрібна на тарілці: якщо з тоненькими скибочками голландського чи французького сиру, то купуйте ніж-лопатку або ніж із зубцями на ріжучій кромці. Крім того, клинок з серейторним лезом ідеально нарізає м'які сорти, зокрема дорблю і брі. Ці ножі доступні за ціною та коштують від 95 до 267 грн.
- Звертайте увагу на матеріал, довжину та форму виробу, яким збираєтесь нарізати продукти. Цілком нормально, коли ніж сягає 30-40 см, довжина леза — 14-15 см, товщина — 1,6-2 мм, а ширина — 3-4 см.
- Поміркуйте, який ніж би сподобався вашим знайомим любителям сиру: ніж слайсер для сиру із серії Arcos, з фігурними отворами на зразок Riviera White Arcos чи перфорованим краєм леза від Latina Arcos.
На сайті інтернет-магазину Arcos вибирайте оригінальні кухонні ножі для себе, свого закладу або на подарунок для рідних чи друзів. Тут ви не тільки придбаєте оригінальний інструмент для подачі сиру, а й гарний настрій на кухню + гарантію виробу на 10 років. Ножі Аркос виробляються в Іспанії, на відомої на весь світ ножовій фабриці Arcos Hermanos.