0
0
0

Ножі для овочів - незамінний артефакт на кухні. Які види бувають, для чого використовуються?

Ножі для овочів - незамінний артефакт на кухні. Які види бувають, для чого використовуються?

Різноманітні фрукти з овочами є невід'ємною складовою повсякденного раціону кожної людини. Їхнє приготування часто потребує особливої точності й акуратності маніпуляцій. Тому в таких випадках слід користуватися універсальним ножем для овочів і фруктів - невеликим інструментом, за допомогою яких можна легко та швидко очистити продукти та нарізати їх необхідним способом. Це допоможе зберегти текстуру, смак і навіть аромат їжі.

Який вигляд має ніж для овочів?

Деякий час тому багато людей не приділяли належної уваги тому, як називається ніж для чищення та нарізання овочів, як користуватися ним і чим саме він відрізняється від інших видів пристосувань. А на сьогоднішній день асортимент цих інструментів представлений великою різноманітністю, серед якої можна виділити три категорії:

  1. Ніж для очищення та різання коренеплодів має менший розмір порівняно з іншими типами кухонних ножів. Він має компактне руків'я і загострене лезо завдовжки не більше 10 см. З його допомогою можна швидко і без зусиль почистити овочі, видалити плодоніжку, порізати на скибочки різних розмірів.
  2. Ніж для чищення фруктів однаково зручний для таких м'яких плодів, як ківі, помідори та інші, а також твердих коренеплодів: буряка, гарбуза та інших овочів. Він має досить заточену тонку кромку, що дає змогу акуратно розділяти м'якоть, зберігаючи її текстуру і соковитість.
  3. Ножі-овочечистки представлені виробами з лезом прямого заточування завдовжки 6-10 см, а також руків'ям із дерева чи пластику. Також можна окремо підібрати спеціальний інструмент для чищення плодів округлої форми - вони мають увігнуте лезо.

Зручно мати під рукою різні види таких ножів, щоб швидко виконувати потрібні етапи в приготуванні улюблених, смачних і корисних страв.

Чому для нарізки овочів використовують ніж із нержавіючої сталі?

Іноді людям буває досить важко визначитися з тим, який ніж для овочів і фруктів найкраще підійде для повсякденного використання. Тут усе просто - краще віддати перевагу інструментам, виготовленим із нержавіючої сталі. Цей матеріал має високу якість і забезпечує кілька переваг кухонного інвентарю:

  1. Універсальність і практичність виробів - одного інструменту цілком достатньо, щоб очистити овочі та виконати різні види нарізки.
  2. Нержавіюча сталь вирізняється підвищеною стійкістю не тільки до механічних ушкоджень, а й до кислот, що містяться в більшості фруктів і деяких овочах.
  3. Досить тверде лезо має показник від 53 до 61 HRC. Завдяки цьому клинки не потребують частого заточування і за умови правильної експлуатації та догляду зберігають цілісність полотна протягом тривалого часу.
  4. Кут заточування леза - один з основних критеріїв того, який ніж для овочів і фруктів варто використовувати для фігурної нарізки цих продуктів. Що стосується цієї характеристики, то рекомендується вибирати інструменти з кутом заточування 17-190. У деяких моделях ріжуча кромка заточена під кутом 200 - вона також дозволяє виконати акуратну нарізку.
  5. Для виконання точних і дрібних маніпуляцій краще використовувати пристосування з більш тонким лезом. Адже під час ознайомлення з призначенням пристрою, перед тим як користуватися ножем для чищення та нарізання овочів з витонченою кромкою ріжучого полотна, можна відзначити, що ним легко видалити вічка картоплі та серцевину фрукта або ж нарізати найтонші слайси.
  6. Висока ріжуча здатність забезпечує чудову точність нарізки овочів, а також фруктів різної твердості.

Віддаючи перевагу виробам із неіржавкої сталі, можна отримати пристосування високої якості, яке стане чудовим помічником на кухні протягом тривалого часу.

Як вибрати ніж для чищення овочів?

Часом буває важко визначитися з тим, який ніж використовують для нарізки овочів, щоб отримати більше користі від застосування пристосування. Правильний вибір під час купівлі допоможуть зробити такі рекомендації:

  1. Лезо має бути добре заточеним, адже від цього безпосередньо залежить якість нарізки твердих і м'яких плодів.
  2. Зазвичай використовуються пристосування з лезом із нержавіючої сталі, яка характеризується підвищеною міцністю, а також стійкістю до корозії під впливом кислот, що містяться у фруктах.
  3. Для чищення і нарізки на маленькі скибочки краще підійдуть короткі пристосування, а ось моделі з довшим лезом використовуються для обробки баклажанів, кабачків та інших великих овочів.
  4. Наявність аксесуарів у наборі до інструменту - це може бути заточка і чохол для зберігання, які полегшують використання кухонного інвентарю.

Зручний, гострий і стильний ніж для різання овочів стане незамінним пристосуванням на будь-якій кухні. Тому варто відповідально підходити до вибору цього інструменту.