0
0
0
 

Найкращий матеріал для кухонного ножа: сталь чи кераміка?

Найкращий матеріал для кухонного ножа: сталь чи кераміка?

Одне з найпопулярніших питань про кухню – це вибір ножа. Цей невеликий ручний предмет є у кожному будинку. Аж до моменту появи керамічних ножів питання про вибір матеріалу не виникало – усі використовували лише металеві ножі. Давайте розберемося, який краще, оцінивши переваги та недоліки кожного з них.

Метал

Залежно від складу та компонування сталі визначається міцність різальних виробів. Найкращі моделі ножів – штамповані та ковані, виготовлені з єдиного шматка металу. На сьогоднішній день багато виробників відмовляються від застосування вуглецевої сталі для сплаву ножів і віддають перевагу легованим сплавам, які відрізняються стійкістю до корозії.

Для виробництва ножів ТМ Arcos застосовується сталь високої якості, збагачена азотом, з добавками молібдену та ванадію. Кування з цими добавками забезпечує високий рівень міцності металу, що відбивається на довговічності. Поряд з гідною якістю, хороші ножі з металу відрізняються досить високою вартістю.

Ковані вироби виготовляються у декілька етапів:

  • обробка смуги червоної розпеченої сталі кількома молотами;
  • загартовування сталі;
  • обробка за допомогою високих температур;
  • шліфування;
  • полірування;
  • накладка ручки з поліоксиметилену, поліпропілену з рельєфним еластомером для протистояння ковзанню або дерева (палісандр) з вологостійким покриттям;
  • заточування або зазубрювання;
  • чищення;
  • нанесення логотипу компанії.

Перевага цих ножів полягає в тому, що після кування вони мають вигляд однієї деталі, певної форми та ваги, і відрізняються довговічністю навіть при постійному використанні.

Штамповані ножі вирізаються із листового металу за допомогою спеціальних різаків. Після цього ножі маркуються та проходять обробку за допомогою високих температур. Він складається з двох етапів:

  1. загартовування при температурі 1080 0 С, що робить сталь більш твердою та миттєве охолодження азотом;
  2. темперування, що допомагає усунути напругу в металі після загартування і робить його менш крихким.

Підсумовуючи вищесказане, можна дійти невтішного висновку, що перевірені століттями металеві ножі мають більше переваг (підвищена зносостійкість, довговічність, відмінне якість обробки товарів), ніж недоліків (насправді, він один – вони потребують регулярної заточки).

Кераміка

На відміну від металу для виготовлення керамічного ножа використовується діоксид цирконію, що відрізняється своєю твердістю. Цей виріб характеризується стійкістю до впливу подряпин, окислення. Але поряд із перевагами кераміка має свої суттєві недоліки. До них відносяться:

  • Крихкість керамічного леза. Якщо такий ніж випадково впаде на підлогу і вдариться об тверду поверхню, то на ньому можуть з'явитися сколи, після чого його вже не можна буде використовувати.
  • Цей виріб не відрізняється універсальністю і може бути використаний тільки для певних видів робіт з продуктами.
  • Ножі з кераміки, на відміну від металевих мають досить високу вартість.
  • Такі ножі не підходять для використання на професійній кухні;
  • Самостійно заточувати такі ножі не можна. Для цього потрібна спеціальна алмазна точила.

Таким чином, можна зробити висновок, що металеві та керамічні вироби не можуть бути взаємозамінними. Вибір хорошого ножа забезпечить вам комфортну роботу на кухні, а також дозволить отримувати задоволення від приготування будь-яких страв. Але варто відзначити, що керамічні ножі – це чудове доповнення, коли на кухні вашого закладу громадського харчування вже є незамінні сталеві ножі від компанії Arcos.

Якісні металеві кухонні ножі Arcos – це професійні вироби європейської якості, що полегшують процес будь-яких приготувань як у домашній, так і на професійній кухні, тому Ваш вибір очевидний!